Bibliotekarenes anbefalinger

Bibliotekarenes anbefalinger

Få tips om godbiter fra de digitale tjenestene våre

Visste du at du kan låne bøker, lydbøker, tegneserier, lese blader og aviser og se film på nettet? Og at alt er gratis for deg med nasjonalt lånekort? 
Denne vinteren og våren kommer vi som jobber på biblioteket til å dele ett tips til deg hver uke. Tiltaket er støttet av Nasjonalbiblioteket.

 

De åtte fjellene av Paolo Cognetti

Boka finner du som e-bok i Bookbites

Fortelleren i denne lille perlen av en roman er vesle Pietro.

Han kommer til alpelandsbyen Grana hver sommer, sammen med foreldrene sine.

Her treffer han jevngamle Bruno, og de to guttene blir uadskillelige.

Et spesielt vennskap, med få ord, og i pakt med naturen oppstår.

Det blir på en måte fjellene som former guttene, som holder dem sammen, og som til slutt, etter mange år, river dem fra hverandre.

 

Boka er stillfarende, med store tema som vennskap, familieliv, natur kontra kultur.

 

(Omtalt av Siri, 31.05.2022.)

 

Filmoteket
Ylva anbefaler filmoteket hvor du kan strømme filmer med lånekortet ditt.

(Omtalt av Ylva, 24.05.2022)

 

PressReader
Linda anbefaler gratis-appen PressReader der du kan lese blader og aviser via biblioteket. I tillegg får du noen kattefakta!

(Omtalt av Linda, 19.05.2022)

 

Take me with you when you go av David Levithan og Jennifer Niven

Boka finner du som e-bok i Libby

Ezra våkner opp til at søsteren hans er borte. Hun har ikke lagt igjen en lapp en gang. Heldigvis finner han etter hvert en epostadresse hun har lagt igjen til ham, og de holder kontakten. Hun, som nesten er ferdig på videregående, nesten er fri, har dratt. Uten å si fra til noen.  

David Levithan og Jennifer Niven er begge svært anerkjente forfattere innen den såkalte Young Adult sjangeren. Denne boken er skrevet i epostform. David Levithan har skrevet epostene fra Ezra, Jennifer Niven de fra Bea, og ifølge dem selv var ingenting planlagt på forhånd.  

Det er en nydelig fortelling om et søskenforhold som tåler det meste, hvordan finne veien ut av en dårlig situasjon, å ta på seg egen oksygenmaske først, og om å finne styrke ved å tørre å ta imot hjelp.  

Hvis du får blod på tann og vil lese mer av disse forfatterene anbefaler jeg Will Grayson, Will Grayson (særlig lydboken) og All the bright places.  

(Omtalt av Linnea, 10.05.2022.)

 

 

Resten av dagen av Kazuo Ishiguro

Boka finner du som e-bok i Bookbites

Rammen for denne klassikeren er England, og tiden rundt andre verdenskrig. Stevens har vært butler, og bare butler i en årrekke. Hans liv har alltid vært å tilrettelegge for andre, og fritid er et ukjent begrep. Men, da godset han arbeider ved får ny eier, nødes han til å ta noen dager fri. Stevens bestemmer seg for å takke ja, og for å bruke muligheten til å se seg om i det vakre engelske landskapet. Men kanskje først og fremst for å reflektere over eget liv, og for å besøke godsets tidligere husholderske, miss Kenton, hun som han muligens støtte fra seg…? Dette er en roman om lojalitet, makt og klasseskiller, om valgene vi tar, om tiden som går, og om det å gripe de mulighetene livet byr på. Romanen ble første gang utgitt på engelsk i 1989. Året etter kom den på norsk.  

(Omtalt av Siri, 03.05.2022.)

 

 

 

 

 

 

Flukt av Carl Frode Tiller
Boka finner du som e-bok i bookbites

Handlingen i denne romanen er lagt til en helt spesiell juletid. Elisabeth og Sakarias har mistet sønnen sin, og det er deres første jul uten Johannes. Sorg og skyldfølelse gjør at de planlegger å feire jul hver for seg. De avtaler å tenne lys på grava, og deretter dra hver for seg. Men isteden ender de med å feire jul sammen. Historien har tre jeg-fortellere. Det er Johannes som døde som 12 åring, og Elisabeth og Sakarias som hver for seg forsøker å leve med sorgen og tapet av Johannes. Tiller lar historien bevege seg sømløst mellom de tre, også Johannes er til stede, og vi blir kjent med alle tre. De går tilbake i tid og sakte beveger fortellingen seg fremover til den fatale ulykken.  
Portrettet av Johannes er spesielt sterkt. Han liker å kle seg ut som jente, sminke seg og leve ut den han føler han er innerst inne. Men han bærer på mye skam, og foreldrene forstår ikke det alt han sliter med før det er for sent.  
 
Carl Frode Tiller har skrevet en intens, bevegende og gripende roman. Her er relasjonen mellom de døde og levende visket bort. Tiller behersker språket til det ytterste og får oss til å undre oss over hva som kan skje i et menneskesinn.

(Omtalt av Tore, 27.04.2022.)

 

 

Luridiumstyven
Boken finner du på Bookbites.

 

(Omtalt av Ylva, 22.04.2022.)

 

The mysterious affair at Styles av Agatha Christie
Boka finner du i Libby

I Libby kan du få lesetips fra bibliotekarer. Nå rundt påske kan det kanskje passe med krim? Under Guides finner du i disse dager forslag til forskjellige typer krimlitteratur, som Solve the mystery, Killer thriller og ‘Til death do us part (marriage thrillers). Du kan sortere guidene, for eksempel til å vise bare e-bøker eller e-lydbøker, bare for barn eller voksne, eller bare titler som er ledige akkurat nå. 

Selv går jeg for en krim som ble skrevet i 1916, og er den første der vi møter Hercule Poirot. Giftdrap, et forsvunnet testamente og dobbeltspill er blant ingrediensene. En virkelig engelsk klassiker!

(Omtalt av Linda Rasten, 12.04.2022.)

 

 

 

 

Storyteller av Dave Grohl
Boka finner du som lydbok i Libby

Har du en “guilty pleasure”-sjanger? Det har jeg. Biografier om musikere, offisielle, uoffisielle, selvbiografier skrevet av såkalte “ghostwriters”, hva som helst. Handler det om et band eller en musiker jeg har hørt om så får jeg lyst til å lese boka. Selv om dette er en sjanger der jeg opplever at det tidvis er langt mellom blinkskuddene. Mange blir for lange, og noen får deg til å føle deg som en kikker. Men det finnes hederlige unntak, og jakten på disse drar meg tilbake, gang på gang.

Dave Grohls “Storyteller” er en av de beste musikkbiografiene jeg har lest. Det er ikke en tradisjonell biografi, men er strukturert som en serie med fortellinger som mer eller mindre følger et noenlunde kronologisk hendelsesforløp.

Her får vi historier fra livet på veien, både fra livet som ung punkmusiker i en mer eller mindre fungerende bil til rockestjernelivet. Vi får være med i møte med helter fra Iggy Pop til Paul McCartney, og gjennom det hele flyter musikken. Kjærligheten til musikken flyter som en rød tråd gjennom alle historiene, og viser oss veien fra tromming på puter på gutterommet til frontmann på utsolgte stadionkonserter over hele verden.

Dette er en bok man lett hopper inn og ut av, i og med at den er strukturert som en serie med enkeltfortellinger mer enn et sammenhengende narrativ. 

Anbefales for deg som lurer på hvor mye kaffe man må drikke før man får hjerteproblemer!

(Omtalt av Linnea, 05.04.2022.)

 

Skår : tredagersroman av Tommi Kinnunen
Boka finner du som e-bok i Bookbites.

Handlingen i denne romanen er lagt til et finsk glassverk i perioden 1949-1951. Det er krevende etterkrigstid, og vi møter tre godt voksne søsken som bor sammen i barndomshjemmet. De har alle fått hver sin dag, og hvert sitt år i boka. De slipper til alle sammen, men det er annerledesbroren Jussi som blir romanens hovedkarakter. Tankene går fort til både Markus i «Kilden» og til Tusten i «Fuglane». 

Dette er et tidsbilde. Det er en realistisk og troverdig bok om et samfunn i endring, om de som faller utenfor, om klasseforskjeller og kvinneliv, om fattigdom, konflikter og samhold. Og om kjærlighet. Alt skildret gjennom personer som gjør varig inntrykk på leseren.

(Omtalt av Siri, 28.03.2022.)

 

 


 

 

Dyreliv av Auður Ava Ólafsdóttir
Boka finner du som e-bok i Bookbites

Det er rett før jul, og hele Island venter på at en stor storm skal treffe land. Hovedkarakter i boken er jordmoren Dómhildur. Hun er oppkalt etter grandtanten sin som også var jordmor, og hun bor nå i Reykjavik, i leiligheten hun har arvet etter henne. Mens Dómhildur venter på stormen, fordriver hun tiden med å lese gjennom papirer etter grandtanten. Hun hadde mange kloke tanker som: Noen søker det vakre, mens andre forfølger og plager sine medmennesker. Men hun kunne også komme med spissere formuleringer som: Ethvert fjols kan få barn.

Men spørsmålet romanen stiller, kanskje høyest, er: Hvordan passer vi egentlig inn? Dette og flere ting sitter Dómhildur og funderer rundt mens hun venter på stormen.

Denne boken er en innsiktsfull og poetisk historie som rekker langt utover rammen av jordmoryrket. Det har vide refleksjoner over menneskets natur, lyset og livets tilfeldigheter. Om vi sammenligninger mennesket som rase med andre dyr på jorda, kan vi med undring se hvordan mennesket går fra å være en uskyldig og sårbar nyfødt, til å bli et menneske i stand til grusomme handlinger. Men hva skjer på veien?

Audur Ava Ólafsdóttir vant Nordisk råds litteraturpris i 2018 for boka Arr, og er en av Islands mest kjente og populære forfattere. Dyreliv er hennes femte roman på norsk. Lysmor er det islandske ordet for jordmor og ble i 2013 kåret til islendingenes vakreste ord. Dómhildur er fjerde generasjon lysmor i slekta.

(Omtalt av Tore, 22.03.2022.)

 

Togrøvere
Filmen finner du på Filmbib

(Omtalt av Ylva, 15.03.2022.)

 

Kjære Grønland av Ida Frisch
Boka finner du i Bookbites

I dette langdiktet prøver en kvinne å få til en samtale med verdens største øy, Grønland. Gjennom egne emosjoner og erfaringer prøver hun forstå den smeltende kjempen. I en naivistisk og undrende tone henvender hun seg direkte til Grønland, og spør hva metamorfosen skyldes.

Fire årstider gjennom identifiserer jeget seg med øyen: om vinteren sammenlignes den hvite huden med snølaget som dekker øyen. Om sommeren ligger jeget i sengen og svetter, som Grønland med sitt smeltevann. I sin andre litterære utgivelse gjør Vestbyforfatter Ida Frich en original vri på økolitteraturen, hvor hun bruker følelser og fantasi, heller enn argumenter og bebreidelser.

(Omtalt av Leiv, 09.03.2022.)

 

 

 

 

For vi er gutta 
Filmen finner du i Filmbib


(Omtale av Linda, 01.03.2022)

 

 

Livet på landet : en felles arv av James Rebanks
Boka finner du i Bookbites

Vi er i England, i Lake District. Det er her, på en liten gård, at forfatteren og bonden James Rebanks vokste opp. Som gutt gikk han i hælene på farfaren sin. Det var fra ham han lærte gårdsdrift, samt respekt for, og kjærlighet til naturen som omgir den. Da han selv skulle overta, var området forandret. Mangfoldet av arter og vekster var i stor grad erstattet med ensartede monokulturer og langt mer «industrialisert» drift. Sakte men sikkert har han og familien hans prøvd å skape en fruktbar balanse mellom gammelt og nytt, basert på grunntanken om livsnødvendig bærekraft. Til tross for et alvorlig tema, er dette en varm og lettlest bok, skrevet med kjærlighet og håp for framtiden. 

Om du likte «Sauebondens liv» er denne boka er skrevet av samme forfatter.

(Omtalt av Siri, 22.02.2022.)

 

 

The Girl From The Other Side av Nagabe
Tegneserien finner du i Libby

(Omtalt av Linnea, 15.02.2022)

 

Mitt Abruzzo: Journal 29.1.-18.7.2021 av Per Petterson
Boka finner du som e-bok i Bookbites.

«Mitt Abruzzo» henviser til forfatteren Natalia Ginsburg, som sent på 30-tallet levde i eksil sammen med familien sin i Abruzzo på den italienske landsbygda. I boken har pandemien blitt Per Pettersons eksil. Hvordan er det å leve isolert under en pandemi? Savnet av gode venner og rutiner en er vant til å ha.

Petterson skriver om livet på det lille småbruket Porten, der han bor sammen med Pia, noen sauer, høns og en rasende bukk han stadig sloss med. Historien inneholder en blanding av dagboknotater; minner og refleksjoner fra et rikt liv som forfatter, leser og privatperson. Petterson beveger seg sømløst fra det dagligdagse til minner fra sitt forfatterskap og hans opplevelser av litteratur. Han byr på sitt eget indre og ytre liv, men også mange fine glimt fra egen skriveprosess, og opplevelser med sine yndlingsforfattere. En av dem han kommer ofte tilbake til er Natalia Ginzburg. 

Gjennom den springende dagbokformen formidler Petterson viktige biter fra eget liv. Det er en mollstemt, melankolsk og energisk tekst, skrevet med både sårbarhet og humor.

Per Pettersons bøker er oversatt til over 50 språk, og han har mottatt flere litterære priser både nasjonalt og internasjonalt. Det er ikke så rart. Med denne boken befester han sin posisjon som en av Norges virkelig store forfattere.

(Omtale av Tore, 9. februar 2022)

 

Over havet av Isabel Allende
Boka finner du som e-bok i Bookbites.

(Omtale av Ylva, 31. januar 2022)

 

Tusenårsriket av Tonny Gulløv
Boka finner du som e-bok i Bookbites.

(Omtale av Leiv, 25. januar 2022)

 

Det regnet fugler av Jocelyne Saucier
Boka finner du som e-bok i Bookbites

I den Canadiske villmarken, langt fra folk, bor Tom, Charlie og etter hvert Marie-Desneige. Alle er i åtti-årene. De har flyktet fra sivilisasjonen, etter å ha bestemt seg for å leve resten av livet fritt fra samfunnets mange krav og regler. De opplever verdien av å leve i pakt med naturen, og ser nye muligheter til tross for alderdommen. Historiene deres flettes gradvis sammen.

Dette er en original, sår og rørende historie om hva som betyr noe her i livet. En roman om vennskap, kjærlighet og nye muligheter til tross for høy alder. 

«Det regnet fugler» er Jocelyne Sauciers første roman oversatt til norsk.

(Omtale av Tore , 17. januar 2022)


 

 

 

Hamnet av Maggie O’Farrell
Boka finner du i Bookbites

Vi er i England, i den lille byen Stratford-upon-Avon. Året er 1596 og byllepesten herjer. Romanen baserer seg på historiske fakta, og hovedkarakteren er Agnes. Hun er mor til tre barn og gift med en mer eller mindre fraværende kunstnersjel. Hun er også egnens høyt respekterte «kloke kone». Det er til henne man kommer når man trenger hjelp ved all slags sykdom. Men hva skjer når tragedien rammer i eget hjem? Når familiens 11 år gamle sønn dør? Hva skjer mellom ektefellene, hva skjer med de gjenlevende søsknene? Dette er en gripende roman om familieliv, sorg og kjærlighet. Handlingen avsluttes fire år etter dødsfallet, i det faren skriver sin mest berømte tragedie; «Hamlet».

Et vakkert, poetisk og litterært språk løfter denne romanen. Den har mottatt flere priser, og er kåret til en av de ti beste bøkene i 2020 av bl.a. New York Times.

(Omtale av Siri, 11. januar 2022)

 

 

Akata Witch av Nnedi Okafor 
Boka finner du i Libby

Akata Witch er for deg som:
-    Liker historier om sterke jenter som redder seg selv
-    Lurer på hvordan det ville være å være en «Leopardperson»
-    Håper at det gode vinner over det gode
-    Ønsker deg veldig din egen Artist-Veps
-    Lurer på hvordan Nigerias magiske verden ser ut
-    Vet at vennskap er kjempeviktig
-    Kanskje har du allerede din egen Juju-kniv?
 

(Omtale av Linnea, 4. januar 2022)

 

 

 

Paying the land av Joe Sacco
Tegneserien finner du som e-bok i Libby

(Omtale av Linda, 21. desember 2021)

 

Odd er et egg 
Filmen finner du i Filmbib

(Omtale av Ylva, 14. desember 2021)

 

Klara og solen av Kazuo Ishiguro
Boka finner du som e-bok og e-lydbok i Bookbites. 

BokomslagDe etiske utfordringene knyttet til teknologiens muligheter har blitt behandlet skjønnlitterært av flere de siste årene. Her er Nobelprisvinneren fra 2017 sitt bidrag. Klara er en Kunstig venn, en menneskelignende robot som har til oppgave å bidra til oppdragelsen av barna de blir tildelt. Fra hun stod utstilt i butikken, har Klara gjort seg bemerket ved sin nysgjerrighet, empati og evne til å observere omgivelsene. Fra dette spesielle fortellerperspektivet blir leseren vist rundt i et fremtidssamfunn som en gradvis får en større forståelse av. Som i flere av Ishiguros romaner skjer handlingsprogresjonen i et rolig tempo, godt egnet for ettertanke. I overflaten er dette en rørende fortelling om vennskap og lojalitet. Samtidig drøftes teknologiske problemstillinger som kunstig intelligens og genmanipulering. Men dypest sett handler boken om klassiske eksistensielle spørsmål; livet, døden, sjelen - og hva det vil si å være menneske.

(Omtale av Leiv, 6. desember 2021)

 

 

Ekko av Lena Lindgren
Boka finner du som e-bok i Bookbites

(Omtale av Linda, 29. november 2021)


 

 


 


 

Søk

Språkvelger